"Barok Mimarisi"
Barok Nedir?
Barok 16. yy’da İtalya’da Katolik Kilisesi’nin de etkisiyle,Rönesans ve Maniyerist dönemlerine tepki olarak doğmuştur. Barok kelimesi kökünü,Portekizce’deki “barocco” ve İspanyolca’daki “barucca” sözlüklerden almıştır.Kelime anlamı “şekli bozulmuş inci” anlamına gelen sözcük tek başına bile Barok’un klasikliğin dışında kalan bir tutum sergileyeceğinin göstergesi olmuştur. Rönesans’taki kuralcı ve mükemmelliyetçi tutumu,tam ve kusursuz olana ulaşma arzusunu bozarak yerine daha dinamik olanı ele alan veya durağan nesnelere dinamiklik katma çabası içine girilen bir döneme geçiş yapılmıştır. Kısa sürede tüm Avrupa’ya yayılan akım; mimari, resim, edebiyat, tiyatro ve heykeltıraş gibi pek çok sanat dalında etkisini oldukça yoğun bir şekilde göstermiştir.
Barok Mimarisi ve Özellikleri
Mimaride ilk olarak Roma’da kendisini gösteren akımın ilk örneği olan Gesu Kilisesinin bir kısmı, 1554 yılında Michelangelo tarafından tasarlanmıştır fakat proje kardinal tarafından reddedilmiştir. Ünlü mimar Giacomo Barozzi da Vignolala tarafından tekrardan tasarlanmış ve 1568 yılında inşaası başlatılmıştır. Gesu Kilisesi mimaride Rönesans’tan Barok döneme geçişin sembolü haline gelmiştir. Kilisenin içi; dışıyla tezat oluşturabilecek kadar gösterişti ve karmaşık olarak tasarlanmış, altın kaplamalar, heykel ve resimlerle desteklenmiştir.
Diğer birçok dönemde mimarlar doğayı taklit eden yapılar oluşturmaya çalışırken bu dönemde daha çok doğaya yön ve şekil vermek amaçlanmıştır. Klasikleşmiş mimari sanat anlayışlarından uzaklaşarak insanlarda yeni duygular uyandırmak ve bastırılmış duyguları tekrardan canlandırmak istenmiştir. Dış mekandan daha çok iç mekan tasarımına odaklanılmış ve bununla birlikte iç mekan tasarımındaki önem artmıştır. Kiliselerin duvarları genellikle dini ritüeller içeren resimler ve sembollerle donatılmıştır. Melek, Tanrı, İsa ve Meryem Ana figürleri de yaygın olarak kullanılmaya devam edilmiştir.
Yorumlar
Yorum Gönder