Frank Lloyd Wright

Prairie Tarzı

Wright'ın 1899'dan 1910'a kadarki çalışmaları "Çayır Stili" olarak bilinen şeye aittir. "Çayır evi" ile - kırların ve evliliğin yatay çizgisini vurgulamak için tipik yüksek, düz kenarlı kutudan kaçınan uzun, alçak, açık plan yapı - Wright, ilk gerçek Amerikan mimarisini kurdu. Bir Prairie evinde, "kutunun temel doğası ortadan kaldırılabilir," diye açıkladı Wright. İç duvarlar açıklığı ve topluluğu vurgulamak için küçültüldü. “Sakinlerin dışarıyla ilişkileri daha samimi hale geldi; peyzaj ve bina bir, daha uyumlu hale geldi; ve araziden ve siteden bağımsız olarak kurulan ayrı bir şey yerine, peyzaj ve siteyle birlikte bina kaçınılmaz olarak bir hale geldi. " 
 Bu yıllarda Amerikan mimarisi üzerine düşünmeye başlayan mimar, Winslow Evi’nden sonra tam yedi yıl boyunca fikirler oluşturdu. 1901 yılında 'Ladies Home Journal' adlı yayında Prairie Evleri adlı projesini tanıttı. 1901 -1911 arasında inşa ettiği küçük ve konforlu evleri Prairie Evleri serisi olarak anılmaktadır. Geniş saçakları, yayvan ve yatık hatları, düz yüzeyleri, teras ve gizli bahçeleri olan bu evler yeni bir mimari dilinin doğmasına neden olmuştur. Prairie tarzındaki ilk ev, 1902’de Highland Park’ta inşa ettiği Willits Evi; serinin baş yapıtı ise 1909’da Şikago’da inşa ettiği Robie Evi oldu. Bu evleri yaparken Wright’in arzusu sadece bir ev inşa etmek değil, bütün bir çevreyi hatta evin içinin detaylarını oluşturmaktı. Evle birlikte mobilyalarını, aksesuarlarını, kumaşları, halıları da tasarlamaktaydı.
 Birgün Bir Yerde: Organik Mimarisiyle Frank Lloyd Wright

Modern mimarlık tarihinin en önemli kişilerinden biri sayılan Frank Lloyd  Wright hakkında… | ZAMAZİNGO

Usonian özellikleri

Usonya mimarisi, Frank Lloyd Wright'ın eski olan Prairie tarzı evlerinden büyüdü. “Ama en önemlisi, belki de” diyor mimar ve yazar Peter Blake, FAIA, “Wright, Prairie evinin daha modern görünmesini sağlamaya başladı.” Her iki stil de alçak çatılar, açık yaşam alanları ve gömme mobilyalarla donatıldı. Her iki stilde de, tuğla, ahşap ve diğer doğal malzemeler boya veya sıva olmaksızın bol miktarda kullanılır. Doğal ışık bol. Her ikisi de yatay olarak eğimlidir - "ufuktan bir refakatçi" diye yazmıştır Wright. Bununla birlikte, Wright'ın Usonia evleri küçüktü, altında radyan ısı için boru döşeme ile beton levhalar üzerine kurulmuş tek katlı yapılar. Mutfaklar yaşam alanlarına dahil edilmiştir. Açık ara limanları garajların yerini aldı. Blake, Usonian evlerinin “mütevazı haysiyetinin”, Amerika'da çok modern, yerel mimarinin temelini attığını ”ileri sürüyor. 1950'lerin popüler Ranch Style evinin yatay, kapalı-açık doğası, gerçekleşme ile tahmin ediliyor.
 

Birgün Bir Yerde: Organik Mimarisiyle Frank Lloyd Wright
 
New York Usonia'daki Nadir Bir Frank Lloyd Wright Evi Piyasaya Girdi -  Dizayn - 2020

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mies van der Rohe

Alvar Aalto

Bir Tasarım Modeli Olarak Mimarlık Nedir ?